Lake Macquarie Waterfront Home

  

The Brief

The design brief was a full renovation of an early 20th century cottage on the shores of Lake Macquarie. The existing home was of great sentimental value having been in the family for multiple generations. The client had a strong desire to preserve the character and historical significance of the existing 3 bedroom, timber framed and clad, small cottage but with a requirement for the new design to consider the modern lifestyle of a family of two adults, two teenagers and a very cute Cavoodle.


The Challenges

The layout of the original cottage consisted of small rooms, separated living spaces, a distinct lack of connection to the lake and an absence of natural light, all common characteristics in the tradition of houses of this era. 

A major consideration with the new design was a number of unsympathetic extensions and renovations that had been carried out over the years but in working with renowned local builder, Gary Joass who was staunchly committed to creating a durable long-term solution. As a result the cottage was bought back to its bare bones allowing for a modern design solution within the traditional facade.

The site location in a heritage conservation area could have resulted in approval delays however, close consultation with the Lake Macquarie City Council Heritage Officer initiated early ensured all heritage requirements were realised during the design phase. A Heritage Design Report was submitted with the Development Application and approval successfully received.


The Design Solution

The design solution has delivered open plan living, dining and kitchen opening onto two large outdoor covered deck areas, one with direct access to the lake frontage and the other providing a private outdoor entertaining area directly accessible from the kitchen. To accommodate the family of four, there is a separation of the bedrooms, bathrooms, home office & second living areas to future proof / cater for the social and study requirements of growing teenagers, and for parents who work from home.

The main bedroom and ensuite have been designed to maximise lake views but with the privacy of the occupants in mind, with the highlight being the framed lake vista from the ensuite bath through a ceiling high vertical bank of louvre windows.

The result is a modern well-designed, spacious and functional home that is future proofed for a family of four, maintaining the family legacy of the original cottage but maximising natural light and cross ventilation all while enjoying the natural beauty of Lake Macquarie.